5+1 ok, amiért boldogabbak azok a gyerekek, akik jógáznak

A jóga napjainkban nagyon divatos mozgásforma, melyet előszeretettel gyakorolnak az emberek kortól, nemtől függetlenül. Hazánkban egyre szélesebb körben ismerhetünk meg különböző jóga formákat. Egyre több stúdió áll rendelkezésünkre eltérő időtartamú és típusú órákkal.
Némi gyakorlás után már érezhető jótékony hatása, mely nem csak a testre hat, hanem az elmére és érzelmekre is. Miért ne használhatnánk ki jótékony hatásait már gyermekkorban?

Sok helyen olvasni, hogy a jógát nem lehet elég korán kezdeni. Nem hitrendszeren alapul, és nem sport. Nincs belőle verseny, így gyermekünk nem kap érte díszes érmeket.
Joggal tehetjük fel a kérdést: mégis, mit kap akkor, ha megismeri a jógát?
Erre egyszerű a válasz: sokkal többet, mint egy érem.

1. A mozgás öröme
Meglepő, mert külső szemmel nem úgy néz ki, mintha oly sokat mozognának benne az emberek, igaz? Ezért is fontos tudni, hogy a gyerekjóga nem ugyanaz a jóga, amit a felnőttek gyakorolnak. Itt kifejezetten gyerekekre szabva teszik le azon alapokat, melyek által egy gyermek megérti, megismeri és megkedvelheti a jóga gyakorlatait.
Már külön ovis, iskolás és tini jóga is létezik, a testi és szellemi adottságoknak megfelelően. Az ovijógán például sokat énekel, mondókázik az oktató, miközben egy játékos történetbe szőve ismerik meg a kicsik az állatokról elnevezett testtartásokat. A testtartásokat nem erőltetik rá a gyermekekre, mindenki a saját képességei szerint végzi, és nem kell ezeket hosszan kitartaniuk sem. A gyerekjóga felfogható amolyan alapozó jógaként. Az iskolás és tini jóga hasonló ehhez, de ezekben már kevesebb a játék, mindent az életkornak megfelelően végeznek.

2. Érzelmi intelligencia
Az érzelmi intelligenciának igen sok összetevője van. A gyermekek gyakran törnek ki érzelmeikben hevesen. Könnyen fejezik ki éppen aktuális dühüket, csalódottságukat, és örömüket egyaránt. A jóga gyakorlása hozzájárul az önkontroll, a kitartás, a konfliktustűrő képesség, a türelem, a tolerancia, az empátia, az együttműködés képességének fejlődéséhez. Néhány hónap gyakorlás után már érezhető a fejlődés. Erre különösen alkalmasak azon gyakorlatok, melyek a jobb és bal agyféltekét koordinálják, a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszert kiegyensúlyozzák. Nem csak a testi, de a lelki egyensúlyt is megalapozza.

3. Mozgás és egyensúlyérzék fejlesztése
Miközben a gyermek a különféle testtartásokkal ismerkedik, nagyfokú mozgásfejlesztés történik. Szakavatott jógaoktatóval végezve megtanulja a helyes mozdulatokat, a nyújtásokkal, tartásokkal, dinamikus összehúzó gyakorlatokkal fejleszti izmait. Közben a jobb és bal agyfélteke koordinációja is fejlődik, ezzel is segítve testének egyensúlyérzékét.

4. Nyugalom, önismeret, befelé fordulás
Napjainkban, ha csak egy átlagos hétköznapot tekintünk, látható, hogy már egy gyermek napja is szörnyen zilált. Reggeltől késő délutánig iskolában van, állandó teljesítménytúrán. Délután, ha nem is megy különféle plusz órákra, otthon is tanulnia kell, és körülveszi számos információs eszköz, mellyel plusz ingereknek tesszük ki. Kisiskolás kortól már szinte nincs ideje játszani, nincs ideje gyermeknek lenni.
Ebben segít a jóga, hiszen az órán megtapasztalt elcsendesedés, saját magára való odafigyelés segít neki a külvilágból kikapcsolódni, megnyugodni, és észrevennie önmagát. A játékos ovi és isi jóga pedig felszabadítja benne a játékos énjét, segít neki ellazulni a számtalan kötelessége alól.

5. Helyes légzés
Az ember alap légzése egy természetes hasi légzés, ennek ellenére a legtöbben folyamatosan mellkasi légzés által veszik a levegőt, mely felületesebb, s jóval kevesebb friss levegő jut a véráramba általa.
A jógán ezzel szemben a sokkal egészségesebb hasi légzést alkalmazzák.
Belégzéskor a has kiemelkedik, kilégzéskor behúzódik. Ezt a nyugodt lélegzetvételt gyakorolják, megtartva ezzel azt a természetes légzést, amivel a szervezetünk a lehető legtöbb oxigénnel töltődik fel, ugyanakkor a létfontosságú széndioxidot sem pazarolja el. Az ember izmainak, agyának megfelelő működéséhez erre van szüksége, ám a mindennapok rohanásában sorra megfeledkezünk róla, mert a légzés öntudatlanná válik.

+1. Boldog gyermekkor, egészséges felnőtt
A jógázó gyermek tisztában van képességeivel, nincs testképzavara, tudatosan képes irányítani érzelmeit és életvitelét; képes a mindennapok zajából kissé befelé fordulni, és megtapasztalni az önmagába vetett hitet, a benső csendet és békét. Olyan önismeretre tehet szert, mellyel könnyedén boldogul majd felnőttként is. Könnyedén veszi az akadályokat, céljai elérése érdekében lazán elhord egy hegyet is, mert ismerni fogja saját erejét, és azt is, hogy ezt hogyan használja fel úgy, hogy az az ő javát szolgálja.


Olvass tovább!