A 108 napüdvözlet jelentése

A napüdvözlet általában vinyasa jóga-pózok sorozata és hagyományosan az újév első napján kezdték gyakorolni. A vinyasa – amikor folyamatos áramlásban vagyunk – összekapcsolja a lélegzetet a mozgással. A napüdvözlet tehát fizikailag kihívásokkal teli mozgásforma, kiváló kardiovaszkuláris edzés. Azonban a felszíni edzésen túl sokkal nagyobb jelentősége is van, ezért mélyedjünk el benne egy kicsit.

Mi a jelentősége a 108-as számnak?
A 108. szám szent és sok szempontból jelentős, számos tudományágban megjelenik, a csillagászattól a jógáig:

A 108-as szám szerepel az ősi, szent szövegekben. Például 108 upaniszád (ókor ind bölcseleti művek) és 108 tantra létezik.
A numerológiában a 108 egyenlő 9-cel, amely az egyetemes szeretet, az örökkévalóság és az ébredés jelképe.
Az ajurvedában 108 szent pont található a testen.
A csillagászatban a Nap és a Föld közötti távolság nagyjából 108-szorosa a Nap átmérőjének.
A Mala gyöngy nyakláncaiban 108 gyöngy található, amelyeket a meditáció során számolnak.
Mikor gyakorolják az emberek a 108 napi üdvözletet?
A napi üdvözlet bármikor és bármilyen gyakorisággal gyakorolható. Hagyományosan a 108 napüdvözlet elvégzése az évszakok (azaz a téli és a nyári napforduló, valamint a tavaszi és őszi napéjegyenlőség) változását szimbolizálja.

Tavaszi és őszi napéjegyenlőség
A napéjegyenlőség során a nap és az éj egyforma hosszúságúak. A tavaszi napéjegyenlőség az újjászületés és az új kezdetek idejét képviseli, ami remek alkalom a test méregtelenítésére. Az őszi napéjegyenlőség, lehetőséget kínál arra, hogy befelé figyelj és leföldeld magad a tél kezdete előtt.

Nyári és téli napforduló
A nyári napfordulókat az ünneplés idejének tekintik. Számos kultúrában vannak fesztiválok, amelyek ünneplik a napot és annak életerő energiáját. A nyár az az idő, amikor minden teljességében virágzik. A téli napforduló a halált és az újjászületést szimbolizálja.

Miért gyakorolják az emberek a 108 napüdvözletet?
Úgy gondolják, hogy a gyakorlat során jelentkező belső hő megtisztítja, méregteleníti a szervezetet. A 108 napüdvözlet gyakorlásának számos előnye van. Nézzük ezeket:

Mozgásenergia
Melegíti a testet és aktiválja az életerőt, afelfelé irányuló jó energiát. Valószínűleg hallottad a jógaórákon, hogy a gyakorlatok aktív részei (mint például a Vinyasa jóga) elősegítik az energia létrehozását és áramoltatását, valamint az érzelmek beragadását is. A gyakorlatok lassabb részei (mint például a csípőnyitó és a hátradőlt pozíciók) segítenek felszabadítani az energiát és az érzelmeket, amelyek már nem szolgálnak téged.

Megadás
A 108 napüdvözlet gyakorlása során egy bizonyos ponton el fogsz gondolkodni és felteszed magadnak a kérdést: „Miért iratkoztam fel erre?” De csak folytasd, add át magad a folyamatnak, vállald és fogadd be az érzelmileg felmerülő kérdéseket. Amikor befejezted a gyakorlást, könnyebbnek fogod érezni magad és megtalálod a válaszokat.

Íme, 6 dolog, amit megtanulsz vagy megtapasztalsz, amikor a 108 napüdvözlet gyakorlatokat végzed:

1. Erősebb vagy, mint gondolnád
A 108 soknak hangzik, ettől függetlenül meg fogsz lepődni azon, hogy milyen erős vagy. Légy büszke arra, amit elértél, mert megérdemled az elismerést!

2. Nem a negatív energia határoz meg téged
A negatív energia csapdába eshet a testben. A napi üdvözlet aktiválja a beragadt energiát, segít átáramlani rajtad, és végül elengedi azokat a dolgokat, amelyek már nem szolgálnak téged.

3. Megvan az a képessége, hogy más perspektívában láss
Ha van egy pozitív mantrád, mint például „Békében vagyok magammal!”, akkor jelentős változásokat tapasztalhatsz meg a hangulatodban. Ha elvégzed a 108 napüdvözletet, észreveszed, hogy az önbizalmad növekedni fog.

4. Megtalálhatod a földelés lehetőségét bármilyen kihívás közepette
A 108 napüdvözlet ismétlése és rituáléja megmutatja, hogyan földeld le magad. Gyakorlása kihívást jelent, de meg fogod találni azt a pontot, amikor kapcsolódsz a földdel.

5. Engedi fel fedezni a belső motivációt
Noha ez minden embernél különbözik, de fel fogod ismerni azokat az érzelmeket és érzéseket, amelyekről azt gondoltad, hogy soha nem létezett (vagy régóta eltűntek). Megtudhatod, mi ösztönöz, vagy akár azt is, hogyan növelheted a bizalmat magadban.

6. Ezután több energiád lesz
Miután befejezted a gyakorlatokat, azt fogod érezni, hogy energikusabb és éberebb vagy.

 

Tippek a 108 napüdvözlet gyakorlásához

Kövesd az alábbi egyszerű tippeket az elinduláshoz:

Először figyeld és hallgasd meg a tested, szükség esetén módosítsd a testtartásod. Például hanyattfekvésben húzd fel az egyik vagy mindkét térded a szőnyegen. Próbáld ki a babapózt felfelé néző kutya póz helyett.

Ne felejtsd el folytatni a mély, tudatos légzést, és soha ne habozz tartani egy kis szünetet, ha szükséged van rá. Bár nyilvánvalónak tűnik, keress egy csendes helyet a mobiltelefonodtól és más eszközöktől távol, hogy maximálisan tudj összpontosítani.

Most már készen állsz arra, hogy elkezdd gyakorolni a 108 napüdvözletet!

Mind a 108 napüdvözlet elvégzése valamivel több, mint két órát igényel, de minden perce megéri. Nincs olyan szó, amely leírná azt, ahogyan utána érzel, ezt mindenkinek meg kell tapasztalnia legalább egyszer.

A cél mind a 108 gyakorlat elvégzése, de mindig hallgass a tested jelzéseire. Legyen a jóga szívközpontú, nem pedig ego alapú gyakorlat.


Olvass tovább!