A meditáció és a jóga vissza tudja fordítani a stressz által okozott elváltozásokat a DNS-ben

A meditáció, a jóga nemcsak egyszerűen ellazítanak bennünket, ezek a módszerek sejtszinten gyógyítják a testünket.

A Coventry és a Radboud Egyetem új kutatása szerint a testre és a tudatra egyaránt ható „mind-body” módszerek képesek visszafordítani a DNS-ben létrejött betegségeket, és a depressziót okozó molekuláris reakciókat. A kutatócsoport tagjai a több mint egy évtizedes kutatás során azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak ezek a módszerek a génjeinkre, írja a ScienceDaily.

Sejtszinten gyógyítanak
A 846 résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei szerint a különböző „mind-body” módszerek olyan sejtszintű változásokat idéznek elő a szervezetben, amelyek pozitív hatással vannak a mentális és a fizikai egészségre egyaránt. A kutatók azt is megvizsgálták, hogy melyik génekre hatnak ezek a módszerek, illetve milyen módon aktivizálódnak ezek a gének.
Amikor valaki stresszes helyzetbe kerül, akkor a „harcolj vagy menekülj” reakcióért felelős szimpatikus idegrendszer aktivizálódik, ami olyan molekulák (NF-kB) termelését növeli, melyek a géneket szabályozzák.
Az úgynevezett NF-kB molekulák a stressz hatására bizonyos géneket olyan fehérjék (citokinek) termelésére sarkallnak, amelyek sejtszintű gyulladásokat okoznak az egész szervezetben. Rövid távon hasznos a hatásuk, hosszú távon azonban növelik a rák kialakulásának kockázatát, gyorsítják az öregedést és depressziót okozhatnak.

Csökkent a gyulladás a szervezetben
A rendszeresen jógázó, meditáló embereknél azonban épp az ellenkezője történt: az ő szervezetükben az NF-kB molekulák és a gyulladást okozó citokin fehérjék termelődése is mérséklődött, csökkentve ezzel a gyulladással kapcsolatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A tanulmány szerzői szerint a „harcolj vagy menekülj” reakció gyulladáskeltő hatása – ami egy rövid időre az immunrendszert is felpörgeti – fontos szerepet játszott az emberiség gyűjtögető-vadászó életmódot folytató korszakában, amikor magasabb volt a fertőzés kockázata a sérülések és sebek miatt.
A mai társadalomban azonban, ahol a stressz inkább pszichés jellegű, és jellemzően nem rövid, hanem hosszabb távú, a gyulladást okozó hatás tartós lehet, ezért nagyobb valószínűséggel okoz pszichés és egyéb egészségügyi problémákat.

„A világban több millió ember élvezi a „mind-body” módszerek testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásait. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek a folyamatok egészen sejtszinten történnek, és akár genetikai kódokat is módosíthatnak, valamint képesek visszafordítani a stressz és a szorongás által okozott elváltozásokat is” – mondta a kutatás vezetője, Ivana Buric.


Olvass tovább!