Ayurvedikus életmód tanácsadás

Az ájurvéda India ősi holisztikus egészségmegőrző rendszere. Az ayurveda, szó szerint az élet tudománya (ayu =élet , véda= tudomány). Egy 4000 éves védikus bölcsesség, mely a mai napig kiválóan működő alapelveket kínál. Az ayurvedikus életmód célja az ember teljességének megőrzése, egy könnyed, boldog létezés a testben. Az ayurvéda szerint szervezetünk egy tökéletes ökológiai rendszer, mely képes önmagát regenerálni. Úgy tud egyensúlyban maradni, egészségét megőrizni, hogy rugalmasan alkalmazkodik a környezethez, a természet körforgásához.

A szervezetünk egyensúlyának megteremtésében fontos szerepet játszik a három hatóerő, a doshák.
A Vata a levegő vagy szél. Jelentése: mozgató, mozgásba hozó.
A Pitta a tűz vagy epe. Jelentése: az emésztő.
A Kapha nyálka vagy váladék. Jelentése: a dolgok összetartója.

Minden ember ennek a három doshának egyéni kombinációjával születik, ezt nevezik egyéni alkatnak vagy prakritinek. A vata dosha hideg, száraz és könnyű energiákat mozgat, a pitta dosha forró, nedves és tüzes, a kapha dosha pedig hideg, nedves és nehéz.
Az ájurvéda egyik alapelve, hogy az egyén és a környezet között szoros kapcsolat van, így a természet ritmusa befolyásolja egészségünket. Az évszakok változása és az időjárási körülmények is erősen hatnak ránk. Például a nyárból az őszbe forduló időjárás, a hűvösebb, nedves, szeles idő könnyen okozhat testi tüneteket. Ha egészségesek szeretnénk maradni, akkor figyelnünk kell a változásokra és azonnal alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. Legfontosabb a saját egyensúly megteremtése/visszaállítása a táplálkozás, a mozgás, a munka, az alvás és pihenés, a lelki élet segítségével.

Az ayurveda ezekkel az eszközökkel teremti meg az emberi lét alapcselekedeteinek harmonizálását az életminőség javítását, az egészségben eltöltött évek meghosszabbítása érdekében. Ayurvedikus életmód tanácsadáson ezeket az elveket követve állítjuk össze személyre szabott programod.

Konzultáció: első alkalom kb.: 90 perc
Jelentkezz be telefonon: +36302073494
Takács Zsuzsi