“Hát nekem elegem van!” – Pánczél Éva

Elegem van a punnyadásból….
Elegem van a “kanapéfílingből”, elég a sok nyávogásból…
… ma nagyon meleg van….
… ma nagyon fáradt vagyok…
… ma nem lesz rá időm….
… most erre nem jut…
… ma vihar van, esik…
… ma front van, fáj a fejem….
… csak a mait kihagyom….
Elég ebből a Covid által behúzott, bezárkózott létből…
Elég abból, hogy jön a 4. hullám, Szeptember 23!
…. nem akartam belevenni a pandémiát, de mégsem tudom kizárni… mert még mindig itt van… 😔

Nem akarok semelyik oldalon állni, politizálni meg főleg nem. De vajon miért a fitnesz, a mozgás lehetősége volt az első, amit kiiktattak? Itt nem akarják, hogy jól érezzük magunkat…. 🥺

Mit tudunk tenni? Mi az, ami mind a fizikai, mind a szellemi létünkre kihat?
Persze mi mást modhatnék, hiszen edző vagyok, hogy…. MOZOGJUNK! De most főként azért mondom, mert megtapasztaltam, az “előző hullámok” alatt…. hogy hogyan érezte lelkileg magát az, aki meg tudta oldani a mozgást, s hogyan az, aki nem mozgott…. A különbség Ég és Föld….
A MOZGÁS jó a testünknek, jó a lelkünknek, jó az egészségünknek, feltölt, kapcsolódsz, közösséghez, egyénhez, helyhez, energizál, erősíti az immunrendszert, felemel, erősíti az önbizalmad, önbecsülésed! Nem mindegy hogy éled meg a történteket….

Az egyik legtöbbet emlegetett kifogás, hogy erre nem jut, hogy drága. Nem! Egy edzés nem drága, a fentieket tekintve meg végképp nem az! Heti 2 edzés, ami már jelentős életminőségbeli változást hoz, s minden tekintetben erősebbé tesz (beleértve azt is, hogy reagálsz egy vírusra) még mindig nem drága…. pl. 3-4 lángos, 2-3 doboz cigi, 5 sör, 2-3 csoki, chips, egy 15. szempillaspirál, egy 23. cipő vagy ruha a szekrényben…. sorolhatnám…
Jaaaaa! Hát igen!

De NEM MUSZÁJ jól lenni.
NEM MUSZÁJ egészségesnek lenni.
NEM MUSZÁJ jól érezni magad.

A MUSZÁJ majd akkor jön, amikor már nem vagyunk jól, megbetegszünk, akár testileg, akár lelkileg. Akkor majd MUSZÁJ lesz orvoshoz menni, MUSZÁJ lesz mindenféle vizsálgálatokra járni, amik napokat vesznek el, vagy elmehetsz magánba, ami majd irreálisan sokba fog kerülni, MUSZÁJ lesz majd megvenni a méregdrága gyógyszereket, MUSZÁJ lesz kifizetni a méregdrága kezeléseket…. S mindemelett lehet, hogy nem tudsz dolgozni. De attól még MUSZÁJ lesz ugyanúgy kifizetni mindent…. azt legalább, hogy létezni tudjál….

De VAN választásod! TE döntesz! Eldöntheted, hogy adsz-e magadnak értéket, amibe majd kapaszkodhatsz bármikor, vagy elhagyod magad…..

Rengeteget gondolkodtam azon is, hogy miért van az, hogy valaki KITARTÓ a mozgással kapcsolatban, valaki nem?!
Sokszor halljuk: be kell építeni az életünkbe a mozgást! Így van! De nem mindegy, hogy éled meg…. Elindulsz az edzésre, de nem mindegy hogyan?!
🔸️”Megyek edzésre! 🙂
Az érzés jó, várod, mindegy mi miatt, a mozgást vágyod épp, vagy a közösségre, mozgásteredre vágysz… Még az is lehet, hogy épp nincs kedved menni, de elmész, s a végén mindig ott az érzés….
… uhhh de jól tettem, hogy eljöttem…

Fogat mosni, fürdeni, takarítani sincs kedved mindig, de megteszed, mert egy alap cselekedet. KELL! … egy alapvető igény….
Ahogy pl. a fogmosást a fogaid tisztán tartásáért csinálod, a mozgást a tested, a szervezeted, s a lelked karbantartásáért kellene csinálni. A testedben laksz, minden szerved mozog, a lelkedtől élsz. Nincs kérdés… egy alapvető igény…..

vagy?! …

🔸️”Mennem KELL edzésre! 🙄
Az érzés a “KÖTELEZŐ”, s ezért főként utálod. Aztán emiatt abbahagyod… 2 hét után, 5 hónap után, 1,5 év után, vagy még mielőtt elkezdenéd…. Veszett fejsze nyele! (Bocs, de imádom a szólásmondásainkat, s ez itt igazán találó!)

Szóval, többféle tekintetből is van választásod!
DÖNTSD EL! INDULJ EL! KEZD EL! SZERESD MEG! TEDD RENDSZERESSÉ! ÉLD MEG JÓL!

Számtalan lehetőség van, ahányféle edzésforma, ahányféle edzéstípus, ahány stílusú edző, lehetetlen, hogy ne találd meg a neked jól eső mozgást…. hogy
NE menned KELLjen az edzésre….
HANEM az életed alapvető igénye és része legyen, hogy mész az edzésre!
Tiszteld meg a Testedet a Lelkedet, Szeresd meg a Mozgást, az Edzést. 🙏❤

Lehet, hogy néhol erős a megfogalmazásom, lehet, hogy sokan most berágnak rám, mégis motíválásnak szánom ezt az írást.
Ébredjetek! Legyetek jól! 🙏❤

Szeretettel, Évi

(Több tényező ihlette az írásom….
… a vendégeim kérdezik meg, hogy mi van a többiekkel, miért nem jönnek edzeni – egyébként jóindulatból a kérdés, hiányoznak
… már megint legalább 2x szóba jön egy nap a “következő hullám”
… nem hagyok el több edzést, én nem akarok bepunnyadni, még élvezném az életet, amihez fittnek és egészségesnek kell lenni)


Olvass tovább!