Jóban-rosszban együtt, egy életen át

Kimehetek-nem mehetek, sportolhatok-nem sportolhatok, maszkot fel vagy le…alig kapok benne levegőt… ez az “elcsendesedés időszaka, most nem rohanunk sehova”, “ez most a befelé figyelés időszaka”-mondják sokan.

De vajon szeretünk-e megállni és elcsendesedni? Kapunk-e levegőt benne?
Figyelted már csak a légzésed, csak azt, ahogy épp kilélegzel, épp belélegzel? Ha eltekintünk a füstölőtől, a mantráktól vagy a mudrába igazgatott ujjainktól és lótuszülésbe tekert lábainktól, akkor a meditáció nem más, mint a légzésünk figyelése. Azt figyelem, hogy most épp kilélegzem és épp belélegzem. A ki- és belégzésünk az a biztos pont, ami stabilan velünk van, amire biztosan számíthatunk, ahová, mint egy horgony, vissza-visszatérhetünk az elkalandozott gondolatainktól. Lélegezni lélegzünk, akkor is, ha figyeljük, akkor is, ha nem.
Pedig őrült sok minden történik bennünk. Egy nap alatt, nyugalmi állapotban (nem futunk, sportolunk, izgulunk, stresszelünk) 12-15 alkalommal veszünk levegőt percenként. 22.000-szer naponta. 22.000 az jó sok. Közel 8 millió évente. Egy légzéssel fél liter levegő, egy nap alatt 7200 liter levegő áramlik ki-be a tüdőnkön és tölti meg oxigénnel a napi 7200 liternyi szívünkön átpumpált vért. Őrületes számok, nem?

Egyetlen lélegzetvételhez a nyak izmaitól a medencefenéki izmokig többezer szerv, ideg, izom, receptor, sejt dolgozik együtt, hogy mi nyugodtan, kapkodva, mélyen, felszínesen, a mellkasba vagy a hasba, futás közben, alvás közben, vizsgák alatt, szívünkből nevetve…lélegezzünk. Szívünkből éljünk.
De hol van a szívünk? Az iskolában megtanultuk, a mellkas bal oldalán. De mégis hol? Lóg valamin, miért nem mozdul el? Össze van kötve a tüdővel? Igen. A szív a tüdővel munkatársak. De a szívünk életreszóló társa azonban a rekeszizom. A légzésünk legfőbb izma. Ő a szerelem, a támasz. A szívünk a rekeszizommal él együtt, egymást fogják és együtt sétálnak naponta 22.000-szer.
A légzéssel bíbelődni mégsem szeretünk annyira. Inkább mozogjuk, az elég. Pedig a légzés is mozgás. Mint minden mozgás, ennek is van saját mintázata, ami csak rá jellemző. Ahhoz, hogy megtanulj hatékonyan lélegezni, ezeket a rád jellemző mintákat érdemes felismerni.

Elsőnek 2 olyan mintát mutatok, amik a légzést nehézzé teszik, a testet és a lelket feszültté. Mint a maszk és a bezártság. Azt is, hogyan oldhatod fel a feszültséget.
Íme 2 mozgás morzsa testnek és léleknek. Állva vagy a földön hanyatt fekve is végezheted, fekve talán jobb.

1. Feszültség a testedben

Szorítsd ökölbe az ujjaidat és feszítsd meg a lábujjaidat. Milyen a légzésed? Mit érzel a testedben? A légzésed ilyenkor felszínessé, nehézzé válik. Lazítsd most el az ujjaidat és lábujjaidat, engedd le a vállad és észlelni fogod, hogy a légzésed könnyebbé és mélyebbé válik. A testben lévő feszültség a légzésedben is megjelenik. Nemcsak a légzéssel tudod a tested ellazítani, de a tested ellazításával a légzésed is megnyugszik. Csak engedd le a vállad…

2. Feszültség a lelkedben (negatív gondolatok)

Csukd be a szemed és figyelj befelé! Mondogasd magadban azt a szót, hogy “rossz”. Rossz, rossz, rossz, rossz, rossz… Mit érzel a testedben? Figyeld a légzésed is! Feszültséget és felszínes légzést tapasztalhatsz. Most mondogasd magadban azt, hogy “szeretet”. Szeretet, szeretet szeretet, szeretet…(Mondhatod azt is, hogy “minden jó” vagy akár azt, hogy “nyugodt vagyok”). Figyeld meg, most mit érzel a testedben és a lélegzetedben. Mintha kisimítanának, megnyugszik a légzésed és a tested.
Próbáld ki, csináld meg, kérlek, ne csak olvasd! Érdekes tapasztalás.

A negatív gondolatoknak a testben és lélegzetben is érezhető hatása van. Ha szánunk magunkra időt, ha fontos, hogy megtanuljunk jól lélegezni, akkor azt is biztosan meg fogjuk érezni, hogy a rekeszizmunk 22.000-szer megsimogatja a szívünket.

Menjetek ki a szabadba, sétáljatok sokat a napsütésben és simogassátok meg a szíveteket azzal, hogy lassan, mélyeket lélegeztek.

Nagy Tünde
Vedd fel velem a kapcsolatot: +36303057257

Pilates
Szülés utáni rehabilitáció
Császáros hegek kezelése
Kineziotape,
Fascia tréning
Dorn gerincterápia
Breuss gerincmasszázs


Olvass tovább!