JÓGA ÁSZANÁK – Balázs Lilla

Tanuljunk meg egy keveset a jóga pozíciókról, amelyek segítenek a jóga fantasztikus művészetének elsajátításában!

Az ászanák a jóga testtartások.

A Patandzsali jóga szútrák a jóga ászanát „Sthira Sukham Asanam” néven definiálják, ami azt jelenti, hogy az ászana stabil és kényelmes jógapóz. A jóga ászanák vagy a jóga pózok lehetnek meditatív pózok, vagy lehetnek testtartások, amelyek az erő, állhatatosság és egyensúly megszerzésére irányulnak. A spirituális előnyökön kívül minden jógapóznak vagy ászanának megvan a sajátos egészségügyi előnye is.

Minden jógatartást vagy ászanát egy bizonyos ideig kitartanak, és összekapcsolják a légzéssel. Általában a jóga foglalkozás szelíd, könnyed ászanákkal kezdődik, és erőteljesebb, nagyobb kihívást jelentő testtartásokkal folytatódik. A teljes jóga foglalkozás testünk minden részét meg kell mozgatnia, és tartalmaznia kell a pranayámát (légzésszabályozó gyakorlatok), relaxációt és meditációt.

A különböző testtartások vagy ászanák a következők lehetnek:

-fekvő testhelyzetek
-ülő testtartások
-álló testtartások
-fordított testtartások

A jóga ászanák vagy jóga pózok előnyei:

Maharishi Patandzsali szerint a jóga-ászanák vagy a jógapózok gyakorlása mentességet ad az ellentétpároktól, például hő-hideg, jó-rossz, fájdalom-öröm stb. Ennélfogva a jóga pózok a fizikai szinttől az elme finom szintjéig működnek.
A relaxációs pózok a test és az elme ellazítására szolgálnak. Használhatjuk őket pihenő pózként más ászanák előtt / után vagy között.
Az ehhez hasonló meditatív pózokat hosszabb ideig tartó nyugodt ellazulás során használjuk.
A többi ászana nagy részét abba a kategóriába sorolják, amely erősséget és rugalmasságot épít.
Minden jóga-ászanának vagy jógapóznak megvannak a maga fizikai és lelki előnyei.
Az egyensúly javításához jógikus pózok is vannak.
A Napüdvözlethez hasonló pózsorok jó edzést nyújtanak az egész test számára, és elég kalóriát égetnek el, ezáltal kiváló eszköz a súlykarbantartashoz.
A legtöbb jóga testtartás hozzájárul az erő, az egyensúly és a rugalmasság fejlesztéséhez. Hangot adnak a belső szerveknek és fenntartják az optimális élettani egészséget. Ismert tény, hogy a jóga ászanák számos orvosi állapot enyhítésében segíthetnek.
A jóga ászanák különböznek a többi típusú gyakorlattól. A jóga gyakorlása megőrzi az energiát. Csökkenti az elme túlzott sebességét, ami a feszültség, a stressz és az aggodalmak eltávolításához vezet. Az ászanák kiküszöbölik az ülő életmód okozta életmódbeli betegségeket.

Van kedvenc jógapózod?

Balázs Lilla
Cím: Vác, Ady Endre sétány 8.
Email:lilla.balazs1975@gmail.com
Telefon:+36303523103


Olvass tovább!