Kiskukta a konyhában? Naná hogy! – Lujzie

Egy kisgyerek számára a konyha különleges játszótér. Ne várj addig, amíg elég idős nem lesz ahhoz, hogy a MasterChef Junior tagja legyen J. Amint megérti az alapvető biztonsági szabályokat, indulhat a mandula!
A konyhai játék a főzési készségek elsajátításán túl segíthet a gyerkőcnek bizonyos, a mindennapi életben előforduló tanulságok megértésében.

Lássuk csak!

Problémamegoldás

Egy recept olyan, akár egy építőjáték. Fő elemei az alapanyagok és az elkészítési leírás. A gyerkőc a főzési folyamatot részleteiben, lépésről-lépésre tapasztalja meg, közben korrigálhat (kóstolgatás), a végeredményt pedig értékeli. Ha menetközben bármin javítani kell (pl. túl sok vagy kevés valamelyik hozzávaló), megtanulja azt is, hogy lehetősége van változtatni, ami rugalmassá teszi.

Felelősség és függetlenség

Mielőtt kezdődne az „örömfőzés”, magyarázd el a gyerkőcnek, mire figyeljen oda, hogy elkerülhessétek a lehetséges baleseteket. Hozz egyértelmű szabályokat; például az ételkészítés előtti kézmosás, kötény viselése, az éles dolgok távol tartása az ujjacskáktól (kés-villa-olló), a kisebb elektronikai készülékek helyes használata…stb.  Mielőtt a lecsóba csapnátok, ismételtesd el vele a szabályokat. Menetközben kérdezgesd, hogy a soronkövetkező lépésnél mire kell odafigyelnie.

Testtudat

A konyha szuper lehetőséget biztosít a kéz-szem koordináció gyakorlására, de igazándiból mind az öt érzékszerv használatára. Alapanyagok kimérése, mérőpohárból tálba öntés, tojás feltörése, tészta dagasztása, állagának tapintása…stb. Csak néhány a végtelen példák közül arra, hogy a sütés-főzés elősegíti a test- és érzéktudatot.

Szociális készségek

Először is veled kell, hogy együttműködjön. Egy csapatban játszotok J. Közben persze folyamatosan figyelnie kell a receptre és a főzési folyamatra is. A család számára közösen kreált ételek felszolgálása, a lakomázás közben folytatott cseverészés pedig extra hab a tortán! Ezek mind olyan kapcsolódási pontok, melyek elsajátítása, megtapasztalása kiválóan fejlesztik a szociális készségét.

Kreativitás

A sütés-főzés ugyanolyan kreatív tevékenység, mint a festés, a rajzolás.
A különböző formák, textúrák, színek mind inspirálóak lehetnek egy gyerkőc számára. Ha pedig van plusz apropója (szülinap, sulibuli, családi ünnep…stb.) valami nagyon betyárat alkotni, akkor bizony beindulnak a tekervények. A gyerekek képzelete határtalan. Ha ott vagy mellette, megtanítod neki az alapokat, a képzelet a csillagos ég.

A rohanós hétköznapokba ritkán fér bele a közös főzés, és gyakran nyúlunk készételekhez. Az otthon töltött idő azonban remek lehetőség arra, hogy kipróbáljatok néhány új receptet, és megtanítsd a gyerekeidnek a sütés-főzés, az egészséges táplálkozás és a higiénia alapjait.

És ki tudja?
Még az is lehet, hogy egy-egy közös örömfőzésen felbuzdulva a legközelebbi családi receptet ő maga találja ki. 😉
Ha más nem, reggel készít neked egy finom csésze teát!

Lujzie


Olvass tovább!