Ki ne szeretné a sajttortát? És a sütőtököt?
(Ha most felemelnéd a kezed, akkor ne is olvass tovább! De ha igen, garantáltan nem fogod megbánni.)
A következő recept nagyon egyszerű, csupán 10 összetevő kell hozzá, egy aprítógép és egy muffin forma (javaslom a szilikonból készültet, sokkal egyszerűbb kivenni belőle a kész fincsiséget).
Imádni fogod!! Hogy miért is?
Krémes, de nem túl édes.
Tömény, így nem áll fenn a túlevés veszélye.
Vitaminokban gazdag. Tök jó!
Alsó réteg
- 1 bögre magozott datolya (körülbelül 20 db, 1 bögre kb. 275 gramm)
- 5 bögre dió (175 gramm)
- 1 csipetnyi só
Krém
- 5 bögre nyers kesudió (1 órával az elkészítés előtt áztasd be)
- 1 citrom leve (kb. 2 evőkanál vagy 30 ml)
- 80 ml kókusztej (én cukrozatlan mandulatejet használtam)
- 3 ek olíva olaj vagy kókuszzsír
- 80 ml agave szirup vagy juharszirup (jellegzetesebb íz)
- 80 ml sütőtök püré
- 1 csipetnyi só
- 1-2 tk sütőtök pite fűszerkeverék
- 1 ek vanília aroma vagy egy kk vanília őrlemény
Opcionálisan hozzáadható
- kókuszkrém
- pekándió
- étcsokoládé reszelék
És akkor lássunk is hozzá!
- Zuhintsd a kesudiót egy edénybe, adj hozzá annyi vizet, ami bőven ellepi és forrald fel (vigyázz, könnyen leéghet, ha szükséges adj hozzá még egy kis vizet). Hagyd állni 1 órát fedő nélkül, szobahőmérsékleten. Azután szűrd le és tedd félre.
- Amíg fürdőzik a kesudió, előkészítheted az alapot. Tedd a datolyát az aprítógépbe és zúzd apró darabokra. Ha kész vagy vele, szedd ki az aprítóból és tedd félre.
- Szórd a diót és egy csipetnyi sót az aprítóba és aprítsd addig, amíg liszt állagú nem lesz (kisebb darabok maradhatnak benne, sőt, úgy jobb is).
- Ha kész a dióliszt, tedd vissza a datolya pépet az aprítóba és dolgozd össze vele. Ha túl porhanyós, adj méghozzá egy kis datolyát, plusz egy kis vizet vagy növényi tejet. Ha viszont túl ragacsos, tegyél hozzá egy kis zúzott diót vagy kisszemű, gluténmentes zabpelyet.
- Készítsd elő a muffin formát. Ha teflonosat használsz, vágj csíkokat sütőpapírból és helyezd egyenként a mélyedésekbe, úgy, hogy a csík két vége kikandikáljon a muffin forma pereméből. A kész sajttorta muffinokat így sokkal könnyebb lesz kiemelni. Ha szilikon formát használsz, még egyszerűbb a dolgod, mert abból pikk-pakk kifordíthatod.
- Egy kanál segítségével tegyél a datolyás diólisztes pépből a muffin formák aljára (kb. 1/3-ad részre), majd szépen nyomkodd szét egyenletesen. Egy kisebb pohárral vagy egy kanál hátuljával nyomd szét a pépet a széleinél körbe úgy, hogy egy kis része feljöjjön az oldalára. A muffinokat tedd be a fagyasztóba!
- A már lecsöpögtetett kesudiót zuhintsd az aprítógépbe és tedd hozzá az összes többi hozzávalót. Ha nehezen keveredik, adj hozzá egy kis növényi tejet. Édesítsd juharsziruppal vagy agave sziruppal ízlés szerint. Keverd addig, amíg sűrű, krémes állagú nem lesz.
- Vedd ki a fagyasztóból az alapot és várj 10-15 percet, hogy kicsit megpuhuljon. Ezután egy kanál segítségével porciózd ki a sütőtökös-kesu krémet, majd tedd a mélyhűtőbe. Úgy 4-6 óra alatt összeáll.
- Ezután vedd ki a fagyóból a kész muffinokat, és egy tompa késsel vágd körbe a forma szélénél. Ha kiemeled a kést, ellenőrizheted, ragacsos-e még, mert ha igen, egy kis időre vissza kell tenned a fagyasztóba. Ha simán elválik a szélétől, fogd meg a sütőpapír csík két szélét és emeld ki a muffint.
- Bolondítsd meg egy kis pekándióval, csokireszelékkel, kókusztejszínnel.
- A maradékot tedd vissza a hűtőbe (3-4 napig eláll), de ha nem vagy túl mohó (nálunk sajnos fennáll ez a veszély), tárold a fagyasztóban, ahol akár 10 napig is eláll (már ahol J).
A fagyasztóból kivéve kell neki 15-20 perc, hogy a legjobb állagot elérje.
Lepd meg vele a Családot és fogyasszátok egészséggel!
És egy kis tudni jó!
Miért egészséges a sütőtök?
A sütőtök rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban (melyekre a “szegényesebb” őszi és téli hónapokban igencsak szükségünk van), és olyan fitonutrienseket is tartalmaz, melyek védik például a szemünket és csökkentik a krónikus gyulladásokat is.
A sütőtökben igen sok az A-vitamin, de C-, B6-, B2- és K-vitaminban is gazdag, emellett pedig mangánt, rezet, káliumot, magnéziumot, cinket és a jó emésztéshez nélkülözhetetlen élelmi rostokat is tartalmaz.
Szépítő sütőtök?
A sütőtök igazi vitaminbomba, melyet nemcsak belsőleg alkalmazhatunk, hanem a bőrünkre, hajunkra kenve is. A zöldségben található mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges és szép bőr megőrzéséhez (pl. a karotinoidok védik a bőrt a napsugárzás okozta károsodásokkal szemben, a C- és E-vitamin serkenti a bőr kollagén termelődését, így segíti rugalmasságának megőrzését), és a sütőtökös arcpakolás ragyogóvá, feszessé teszi a bőrünket, halványítja a bőr öregedésével vagy éppen a napsugárzás okozta károsodásokkal összefüggő foltokat és a kipirosodást is enyhíti. Turmixoljunk össze egy csészényi sütőtököt, 1 teáskanál mézet és egy kevés tejet, majd a pakolást kenjük fel a megtisztított arcbőrre. Húsz percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel mossuk le.
Jó étvágyat hozzá!
Lujzie