Öko-barát Szépségápolási rutin – Balázs Lilla

Szerző: Balázs Lilla

Hidd el, nem vagyok az a fajta nő, aki 100 különféle szépségápolási terméket használ. Ó nem!!!! Eléggé kis igényű vagyok, már ami a szépségápolást illeti, összehasonlítva magam a legtöbb nővel, akit ismerek:)

Mégis arról a néhány termékről, amit én és a családom használunk, szeretném tudni, hogy miből készül és mit tesz a testünkkel.

Ha fontolóra vesszük a kémiailag előállított kozmetikumok környezetbarátabb és egészségesebb szépségápolási cikkekre való cseréjét, értékelnünk kell azt a tényt, hogy saját egészségünk tulajdonjogát vesszük a kezünkbe, valamint ezzel hozzájárulunk egy nagyon szükséges pozitív környezeti változáshoz is.

Szervezetünkre a kozmetikumok ugyanolyan károsak lehetnek, mint bármi, amit elfogyasztunk. A krémekben, az arclemosókban, a fogkrémekben, a fényvédőkben és más kozmetikumokban található összetevőket, a hormonális rendellenességektől a rákig, számtalan egészségügyi problémával összefüggésbe hoznak. Bár folyamatos a kutatás a különböző nézőpontokkal kapcsolatban ebben a témában, mindannyian egyetértünk abban, hogy a természetközelibb termékek használata a legbiztonságosabb választás egészségünk megőrzése szempontjából. Valamint nem utolsósorban, környezetünk megóvásáért is teszünk ezáltal.

Néhány a legrosszabb összetevőkből, amelyeket a kozmetikai termékekben érdemes elkerülnünk:

  • Parabének
  • Nátrium-lauril-szulfát
  • Oxi-benzon
  • Kőolajszármazékok
  • Polietilén
  • Triklozán és triklokarbán
  • Butil hidroxi-anizol (BHA)
  • Retinol termékek
  • Ftalátok, toluol és formaldehid
  • Parfüm

Mint valaki, aki tudatosan igyekszik elkerülni a pazarlást, azt javaslom, hogy fokozatosan változtasd meg rutinod egyre ‘zöldebbre’.

Ahelyett, hogy egyik napról a másikra bármilyen nagy csereügyletet próbálnál végrehajtani, inkább az apránkénti cserére és a duplán hasznosítható termékek bevezetésére koncentrálj. Így hosszú távon könnyebb lesz folytatnod a rutinod.

Bár nem bátorítanálak arra, hogy csakis tanúsított biokozmetikumokat vásárolj (ezek nagyon drágák lehetnek), nagyon ajánlom, hogy próbálj ki olyan kozmetikai termékeket, amelyek nem tartalmazzák a fent említett káros vegyszereket.

Kezdésnek nézz körül a konyhaszekrényedben! 

Én személy szerint igyekszem mindent megtenni, hogy elkerüljem a káros vegyszereket, amikor a családom testápolási rutinjáról van szó.
Sampont, balzsamot, tusfürdőt és testápolót csakis úgy választok, hogy ne tartalmazzák ezeket a káros vegyszereket.
Autómatikusan címkéket olvasok, amikor új dolgokat vásárolok. A boltokban manapság egyre több biztonságos és kevésbé mérgező összetevőt tartalmazó termék található, nem úgy, mint évekkel ezelőtt, amikor a természetes kozmetikumokat nagyítóval kellett keresni a drága bioboltokban.

Íme néhány okos csere, amelyet az elmúlt években eszközöltem:

Bolti szappan, tusfürdő és sampon helyett glicerin szappant és sampont használok.
Megvásárolhatod a glicerin folyékony szappanalapot, és hozzáadhatod saját illóolajaidat az illat és az extra jótékony hatás érdekében.

Kereskedelmi fogkrémek helyett fluoridmentes, természetes fogkrémeket vásárolok, vagy illóolajokkal kevert szódabikarbónát használok (a következő bejegyzéseimben figyeljetek az illóolajokkal kapcsolatos hasznos információkra).

A régi aluminiumos dezodorok cseréjéhez elkezdtem alumíniummentes dezodorokat és szódabikarbónát használni kókuszolajjal és néhány csepp levendula illóolajjal keverve (ez teljesen jól működik, kivéve, ha 50 fok meleg van :))

Lecseréltem drága és mérgező naptejemet kókuszolaj alapú természetes napolajra.
Szívesen használok kókuszolajat abszolút mindenhol a testemen.

A kókuszolaj egy ragyogó sminklemosó, testhidratáló, masszázsolaj, stria-krém, hajbalzsam, arckrém, szemránc krém, fogfehérítő, ajakbalzsam, dezodor, kutikulaolaj, sebvédő, ekcéma enyhítő, napkrém stb lehet.

Ha valaha is létezett tökéletes szépségápoló szer, akkor az a kókuszolaj. A lágy, édes illatú olaj minden egyes cseppjében csodatévő szépségápolás van. Ennek a „szépségbombának” meglehetősen hosszú az eltarthatósága, és számos egészségügyi előnye van.

A bőrünk a testünk legnagyobb szerve és védőgátja.

Tudatában kell lennünk annak, hogy milyen hatásoknak tesszük ki. Ha veszélyes összetevőket teszünk a bőrünkre, azok a testbe kerülnek – pontosan oda, ahol semmi keresnivalójuk, és ezáltal az egészségünket károsíthatják. Kezdd a változást önmagadon!

Balázs Lilla
Cím: Vác, Ady Endre sétány 8.
Email:lilla.balazs1975@gmail.com
Telefon:+36303523103


A programra az alábbi gombra kattintva tudsz bejelentkezni, illetve lemondani a jelentkezésedet:

Jelentkezés / LemondásOlvass tovább!