Kiss Dorka

Gyermek jóga oktató, Vegán táplálkozási tanácsadó

Rólam:

Szervusz kedves Olvasó!

Kiss Dorka vagyok.

A Planet Kids – kalandos jógautazás megálmodójaként jelenleg a Body & Mind Stúdió szuper Csapatát erősítve, angol nyelvű gyermekjóga oktatással foglalkozom.

A jóga megismerése nálam úgy 15 évvel ezelőtt kezdődött. Akkortájt mondhatni rendszeresen gyakoroltam a jógát, ám ez szép lassan elmaradt. A filmes és televíziós szakma nem igazán kedvezett. A folytonos utazások, munka, pörgés miatt nem volt rá időm. Mai fejjel inkább úgy fogalmaznék, nem szántam rá időt. Talán ez is közrejátszott abban, hogy kezdtem teljesen kiégni. Megbetegítettem magam és ennek sajnos az lett a következménye, hogy agydaganatot diagnosztizáltak nálam. Ekkor döntöttem úgy, hogy lesz, ami lesz, az egészségem fontosabb, ezért kiszállok a mókuskerékből. Még nem tudtam, mit fogok csinálni a megélhetésért… és ez ijesztő volt! Úgy éreztem, hogy elveszítem az identitásomat. Ezen a ponton tértem vissza a jóga gyakorlásához, fedeztem fel mélyebben. Segített megismerni önmagam – erősebbé, fókuszáltabbá, békésebbé tett, egy teljes átalakulás kezdetét jelentette. Szerencsém volt, hogy találtam néhány igazán inspiráló jógatanárt, akik segítettek a mentális- és fizikai utazásban.

És hogy miért is a gyermekjóga?
Mindig is törekedtem arra, hogy a munkáim során valamilyen kreatív tevékenységet végezzek. Szeretek új dolgokat tanulni, abban fejlődni, majd kibontakozni.
Gyakorló Édesanyaként – a fiam 16 esztendős, úgyhogy nyakig a kamaszkorban – tapasztalhattam meg úgy igazán mindazt a boldogságot, odaadást, feltétel nélküli szeretetet, ami egy gyermek felnevelésével jár. Már a születése előtt, 20 esztendősen kipróbálhattam magam Au-pair-ként egy másik kultúrában (Belgium), ahol egy másfél éves kisfiúra és két édes kislányra vigyáztam. A következő kapcsolódási pontom a gyerekekhez akkor jött el, amikor smink- és maszkmesteri képesítést szereztem Angliában, ahol lehetőséget kaptam különböző iskolák dráma tagozatos gyerkőceit sminkelni, a próba közti szüneteket kihasználva pedig megtanítottam nekik egy-két arcfestési fortélyt. Később idehaza munka mellett papírmasé foglalkozást tartottam gyerekeknek. Emellett hétvégente szülinapi zsúrokon tündérként, hercegnőként, manóként vagy épp kalóznak öltözve mókáztam velük, és innen jött az ötlet: Mi lenne, ha ezt az együttes mókázást, a szerepjátékot, a meséket összekötném a jógával, méghozzá angolul! Ezen ötlettől fellelkesülve elvégeztem az Cosmic Kids gyerekjóga oktató tanfolyamát, és így teljes lett a kép. Máris értelmét nyerte a jógával kapcsolatos saját tapasztalásom és a gyerekek iránti elköteleződésem.

A gyermekjóga oktatás mellett Vegán/Vegetáriánus táplálkozási tanácsadóként és Mindfullness – Tudatos jelenlét tanácsadóként is munkálkodom.
A sport, az egészséges, természetes gyógymódok megismerése és gyakorlása már régóta szerves részei az életemnek. Egy komoly betegséget leküzdve lett fő célom, hogy a már megszerzett ismeretek és tapasztalatok által másokat egy tudatos, öröm- és életteli irányba segítsek.  Néhány éve elkezdtem növényi alapú (vegán) torták és édességek kreálásával foglalkozni, mely jóságok elkészítésére hamarosan a stúdióban, workshop formájában lesz lehetőség.

Dorka