Zachar Amanda

Erdőfürdő vezető

Rólam:

Sziasztok! Zachar Amanda vagyok, okleveles erdőfürdő vezető.
Gyermekkorom óta a természet szerelmese vagyok. Akkor még azonban nem tudtam, hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy a szüleimmel sokszor kirándultunk az erdőbe és így megszeretették velem azt. Mára a természet a mindenem: a menekülésem, a terapeutám, a feltöltődésem, a feldolgozásom. Mindig és mindenkor megnyugtat és utat mutat.

Van egy aranyos, természettel kapcsolatos történetem, amit Anyukám mesélt nekem a cumisüvegről való leszokásom kapcsán. Olyan 3 éves lehettem, amikor túrázni voltunk a Vértesben. Várgesztes felé tartottunk, amikor megálltunk piknikezni. Anyukám megkérdezte tőlem, hogy egy ilyen komoly túrázó – aki már saját hátizsákkal is rendelkezik – nem gondolja-e, hogy a madarak le fognak esni a fáról a nevetéstől, ha meglátják, hogy én cumisüvegből iszom? Persze, nem engedhettem, hogy a madaraknak bármi bajuk essen, így aznap a cumisüveg végleg parkolópályára került.
A természet szeretete mellett egy ideje keresem az utam abban, hogy miként tudnám ezt a felborult világot ellensúlyozni, mind a saját életemben, mind utat mutatva másoknak is, hogy hogyan tudnak kiszakadni a hétköznapi mókuskerékből és egy kis nyugalmat, lelki békét találni. Ekkor találkoztam az erdőfürdő vezető képzés lehetőségével. Így lett, hogy 2022 tavaszán elvégeztem a Nádúr Center for Integrative Forest Therapy által honosított magyarországi erdőfürdő vezető képzést.

Személyes célom az ember és természet kapcsolatának újra egységbe helyezése. Hiszen, ahogy a híres francia tengerbiológus, Jacques – Yves Cousteau is mondta, ha nem ismerjük a környezetünket, a természeti világunkat, azt nem is tudjuk védeni. Csak arra fordítunk figyelmet, azzal törődünk, amit ismerünk és szeretünk. Teljesen egyértelmű, hogy nekünk embereknek, egy új megközelítésre, egy új szemléletmódra van szükségünk a természettel, Földünkkel kapcsolatban. Hiszek abban, hogy a megoldás egy részét képezi az erdőfürdő is, amely közelebb hozhat minket a természethez, önmagunkoz és egymáshoz is.

Amanda