Mennyi ideig tudsz billegés nélkül egy lábon állni?

Mennyi ideig tudsz billegés nélkül egy lábon állni? És kettőn? Billegés nélkül?

A flamingó hosszú órákat képes egy lábon állni, anélkül, hogy elfáradna. Még alvás közben is így áll és nem fárad el. A flamingók lába miért nem fárad el? Mi, emberek, csak akkor tudunk hosszan egy lábon állni, ha rendszeresen cseréljük a lábainkat. Vagy akkor sem…

Amerikai kutatók szereztek két kimúlt flamingót egy helyi állatkertből, egy lábra állították őket, hogy megfigyeljék, miként tudják testük súlyát és egyensúlyát megtartani – és eközben vajon milyen izmokat használnának? Majd élő példányokon figyelték, hogy egy lábon állás közben mennyire inog a testük.
Az állás önmagában egy nagyon összetett mozgás. Azt a pontot, ahol a testünk tömegének közepe van (embereknek kb. a hólyag környéke) egyensúlyozzuk folyamatosan és próbáljuk megtartani egy pontban, a gravitációval szemben, azért, hogy ne essünk el.

Arra jöttek rá, hogy a flamingók nem képesek, nem tudnak két lábon jól megállni. Ezt a tulajdonságukat az izomfáradással hozzák összefüggésbe. A flamingo egyensúly rendszere akkor működik hatékonyan, ha egy lábon áll, a másikat maga alá húzza. Ez a természetes testhelyzetete. A leghatékonyabb struktúrát hozza így létre: a teste tömegközéppontja kevésbé mozdul ki, nincs szüksége izommunkára ahhoz, hogy a gravitációs erő ellen megtartsa. A kutatók szerint egy lábon álláskor a flamingó passzív, nem végez izomtevékenységet.

Ez hogy jön a Pilateshez? Vajon miért végezzük földön fekve a PILATES gyakorlatokat?
Ugyanezért, amiért a flamingó egy lábon áll. A testünk tömegközéppontját nem kell folyamatosan egyensúlyoznunk. Fekve nem arra használjuk az izmainkat, hogy ne essünk el. Hanem kőkemény, tiszta izommunkára, koncentráltan, tudatosan ott, ahol mi szeretnénk. Az agy nem folyamatosan számol, hanem enged odafigyelni az eddig soha nem érzett izmaidra is.
A PILATES nagyon nem “csajos”. A flamingókkal szemben mi két kezet és két lábat emelünk “az utolsó következik…na jó, még egyet. öhm…párban…” Akár férfi vagy, akár nő.

xoxo, szeretettel várlak az óráimon, jelentkezz be az órarend menüpontban!
Tünde


Olvass tovább!